Monday, January 12, 2009

Alhamdulillah, kambing beranak lagi...

Baru terima call dari pengurus Nizam Agro Farm..ayah saya la sapa lagi...beritahu yg seekor dr kambing betina yg tengah bunting baru beranak...2 ekor..rezeki alhamdulillah...tp saya lupo lak nk tanya jantina anak2 kambing tu...tp takpe...esok petang saya akan balik ke kandang nk jenguk anak2 kambing yg baru lahir tu...nk ambik gambar sekali....kalau sempat akan update dlm blog...gambar kandang baru pun x sempat ambik lg..hehehe...esok ambik la sekali...
Lagi satu perkara nk update...kalau jadi Nizam Agro Farm akan mengusahakan projek ternakan ikan keli..masih dlm perbincangan...joint dengan adik saya...nampak gayanya..kalau jd saya terpaksa korbankan tanaman serai..cili api..dan juga reban ayam kampung sbb adik saya cakap dia nak gali kolam untuk 2 ke 3 petak sawah...kat mana nak pindah kan serai..cili api dan ayam tu nanti ya..? pening2...apa2 hal nnt..saya akan update....insyaAllah....

2 comments:

GEM Community said...

FORUM Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia (GEM Community) - www.gem.socialgo.com

DIREKTORI Pertanian & Industri Asas Tani Malaysia - www.pertanianmalaysia.blogspot.com

Global Excellent Marketing Sdn Bhd(GEM), Perunding, Pembangunan & Pengurusan Industri Sarang Burung Layang-Layang (Walet/Walit), Pakarekabentuk Rumah Burung Layang-Layang (Walet/Walit) - www.gem.tl.my

rajasedaka said...

Kolam ikan keli tidak memerluka ruang yang besar jika anda menggunakan kaedah tangki, tak kira tangki simen, poly atau kanvas.

Pengurusan kebersihan air juga mudah. Anda dapat mengawal suhu, pH dan kandungan Oksigen dalam air dengan mudah.
Kaedah RAS atau recirculating aquaculture system juga mudah di aplikasi dalam tangki ternakan.